top of page

Pallieter 

2011

Een theaterspektakel naar verhalen van Felix Timmermans

Pallieter en andere verhalen van Felix Timmermans

en andere verhalen

Naar aanleiding van de jubileumvoorstelling '20 jaar bestaan Goorse Molenwiek' werden door de regisseur Johan Lutgen verschillende verhalen van Felix Timmermans prachtig met elkaar verweven naar een schitterende volkse voorstelling.

 

Pallieter nodigt z’n vrienden en de familie van z’n meid Charlot uit om Kermis te komen vieren. Hij zelf komt er in contact met Marieke, z’n latere vrouw. En z’n vriend Fransoo leert er Leontien kennen. Ze worden verliefd, maar deze liefde zal zwaar beproefd worden. En tussendoor weeft er nog een verhaal door over Marie. Zij is in blijde verwachting, onbevlekt. Maar geen kat die dat geloofd. Jef zal met haar trouwen en de vader van het kind zijn. Op een koude kerstnacht wordt het kind geboren. De centrale figuur is de pastoor die zijn best doet om alles op het juiste spoor te krijgen. Met vallen en opstaan. Soms te voortvarend en te zelfzeker, steunend op een onwrikbaar geloof en vertrouwen, maar dikwijls met twijfel.

 

Onder de titel “Pallieter en andere verhalen” werd zelf een stuk gemaakt waarin enkele belangrijke werken van de Lierse schrijver samen werden gebracht. Liefhebbers zullen allicht “Pallieter” herkennen, maar ook “De pastoor uit de bloeiende wijngaart”, “het kindeke Jezus in Vlaanderen” en “Pieter Bruegel”. We hebben ons moeten beperken, want na de lezing is er uit het werk van Timmermans wel meer toneel te distilleren. Maar dat kan later nog wel van pas komen.
Bij Timmermans vinden we de simpele schoonheid van een eenvoudige vertelling. Pallieter is een ode aan het leven, aan de schoonheid en aan ‘t genot. Maar tegelijkertijd legt het ook de spanning bloot tussen vooruitgang en ecologie. In de andere verhalen komen de grote thema’s van de literatuur aan bod. De vriendschap en de liefde of juist de hindernissen in de liefde, het bourgondisch genieten en het wonder van het leven. Het is een stuk volkstheater geworden waar de ernst wordt verpakt met de nodige humor.

Jaren geleden nam men de film “Pallieter” op. Trouwens, heel wat scenes werden opgenomen te Booischot, op en rond het Hof Ter Laeken. Misschien hebt u hem ook wel gezien, die film. In de filmprojectie die tijdens deze voorstelling zal u deze setting ook kunnen terugvinden. Toch zal u deze voorstelling niet met de filmklassieker kunnen vergelijken. Wij spelen theater en dat is een ander totaal ander medium.

Ten tweede zitten wij met die andere verhalen en ten derde hebben wij onze eigen interpretatie willen geven.

 

Het is in ieder geval een grote productie geworden met 28 personages. Om dat allemaal te kunnen kaderen heeft onze decorploeg zich uit de naad gewerkt. Net als aan de belichting en andere ondersteunende techniek werd veel zorg besteed. Zeker hier het vermelden waard en een oprechte dank. Dit allemaal om de zaal in de juiste sfeer te krijgen. Maar ook zal u uw eigen fantasie moeten gebruiken. De Nete krijgen we niet verlegt... maar ook daar hebben we iets op gevonden...

Bewerking en regie:  Johan Lutgen

Met:     Matthias De Bot, Steven Tielemans, Maria Torfs, Bart Claes, Guido Verbraeken, Roger Van Oosterwijk, Peter Dillen,

              Cecile Verschueren, Jessie Lambrechts, Claris Verlinden, Leo Heremans, Nick Verbraeken, Kristine Verbraeken,

              Roger Hoefkens, Maurice Claes, Evie Mattheus, Chloé Goyvaerts, Thomas Vleugels, Eveline Scheerens, Saya Lutgen,

              Liesl Goyvaerts, Sanne Goyvaerts en Staf Bernaerts

     

DSC_5313.jpg
bottom of page